Title

The SOTO team were engaged to redesign the footings and superstructure of a Mill Substation Switchroom building in accordance with an alternative preferred design and conventional local best practice, to the current Australian Standards.

The Mill Substation Switchroom building, located within a Cement Grinding Plant, was designed initially by a foreign consultant. Prior to construction, several instances where the building design could be modified to realise construction cost and time efficiencies were identified.

Mill Substation Switchroom building, Cement Grinding Plant

SCOPE

  • Revision of existing construction documentation and identification of possible construction cost and time efficiencies
  • Coordination with proposed services and pre-fabricated switchroom modules.
  • Engineering design and documentation.

ACHIEVEMENTS

  • Footing configurations were changed to allow single pour construction.
  • Loadbearing masonry walls and Bondek slabs were removed from the design. Lightweight cladding and partitions were used in lieu of masonry to expedite the construction process
  • The building was redesigned as an off-form reinforced concrete moment-resisting frame structure
  • The new building design offered material, constructability and time savings. This resulted in significant cost savings.

Are you ready to discuss your project?

SOTO Consulting Engineers have been providing world-class engineering services for over 20 years. We operate at the forefront of technology to ensure we can respond to your unique business and project requirements quickly, accurately and cost effectively. Get in touch to find out how we can save you time and money no matter how complex your problem may seem.



Stay in Touch

Join our mailing list and follow our socials to keep across the exciting engineering activity at SOTO.